kawy z australii

australia, państwo i kontynent. jest to kraj bardzo wysoko rozwinięty, w ścisłej czołówce obok norwegii i japonii. pustynie obejmują znaczny obszar kraju, pomimo tego że jest to kraj nizinny, ze średnią wysokością 330 m n.p.m. znajdują się miejsca wyższe, z najwyższą górą kościuszki (2228 m n.p.m.), i tutaj właśnie istnieją dogodne warunki do uprawy kawowców. i z tąd właśnie pochodzi jedna z najbardziej znanych kaw tego kraju.

jedną z najważniejszych i najpopularniejszych jest australia skybury fancy.

to prawdziwa rzadkość w naszym kraju. produkcję wznowiono w 1980 roku, po 60 latach przerwy.

jaka jest australia skybury fancy?

to prawdziwa rzadkość na naszych stołach. jej produkcja została wznowiona w 1980 roku, po 60 latach przerwy. jeden z najrzadszych gatunków kawy ziarnistej na świecie. produkt z „down under”-z końca świata. zawiera niewiele kofeiny. wyraźny aromat kakaowy.

historia upraw krzewów kawowych w australii sięgają lat osiemdziesiątych XIX wieku. lecz zaledwie 40 lat później kawa jest zastąpiona trzciną cukrową, rośliną bardziej opłacalną w uprawie. dopiero w 1980 roku produkcja kawy australijskiej zostaje wznowiona. plantacje znajdują się w stanie queensland, w rejonie płaskowyżu d’atherton, skąd pochodzi prezentowany gatunek australia skybury fancy oraz na terenie nowej południowej walii nad brzegami oceanu spokojnego.

kawa australia skybury fancy zbierana jest mechanicznie, przez  kombajny służące do pozyskiwania ziarna. obróbka odbywa się metodą „na mokro” podobnie jak w przypadku innych czołowych kaw na świecie.

jak smakuje?

wyczuwasz lekkie orzeźwienie, niską kwaskowatość, aromat kakao, przyprawy oraz owocowy finisz.

moc średnia, pełny, intensywny aromat, miękkie body, plantacja fancy.