skąd bierzemy nasze kawy?

brazylia, jamajka, kostaryka, kolumbia, peru, panama, salwador, gwatemala, maksyk, etiopia, rwanda, burundi, indie, wietnam, indonezja, papua nowa gwinea

jak wysokość upraw wpływa na smak kawy?

600-900 m daje nuty smakowe subtelne i łagodne a uprawy są głównie na hawajach

900-1200m daje nuty smakowe delikatne i słodkie a uprawy są głównie w brazylii

1200-1500m daje nuty smakowe cytrusowe, orzechowe i czekoladowe a uprawy są na kostaryce, sumatrze, w meksyku, nikaragui, jawie

1500-i wyżej daje nuty smakowe owocowe, pikantne i kwiatowe a uprawy są w kenii, etiopii, kolumbii, gwatemali, celebes i papui nowej gwinei

rozklad upraw z których korzystamy w danych krajach

brazylia: parana, mococa, sao paolo, cerrado

sezon zbiorów: kwiecień-październik

smaki: łagodne, delikatne, czekoladowe

meksyk: oaxaca, chiapas

sezon zbiorów: clistopad-marzec

smaki: łagodne, delikatne, czekoladowe

meksyk: oaxaca, chiapas

sezon zbiorów: listopad-marzec

smaki: czyste, jasne, owocowe

gwatemala: huehuetenango, acatenango, chimaltenango

sezon zbiorów: padziernik-marzec

smaki: dymny i korzenny, średniej cielistości

panama: chirqui, wulkan baru, boquete

sezon zbiorów: październik-marzec

smaki: jasne, kwiatowe, owocowe

kolumbia: santander, cauca, magdalena

sezon zbiorów: przez cały rok

smaki: jasne zrównoważone, cytrusowe, orzechowe

salwador: canton alvarez, cacahuatique, santa ana

sezon zbiorów: październik-marzec

smaki: klasyczne-ziarna szczepu bourbon, ekscentryczne-pacamara

peru: chanchamayo, norte, cuzco

sezon zbiorów: kwiecień-październik

smaki: o łagodnej kwasowości, delikatne, aromatyczne, słodkie

jamajka: st. andrew, blue mountain, portland

sezon zbiorów: marzec-czerwiec

smaki: łagodne, wyważone, bez goryczki

etiopia: yirgacheffe, harar, limmu, sidamo

sezon zbiorów: październik-kwiecień

smaki: jasne, o jagodowej kwasowości, bogatej cielistości, z nutami cytrusów i owoców

rwanda: góry wirunga, ryftowa dolina kizio, gashonga

sezon zbiorów: marzec-lipiec

smaki: jasne, kwaskowate, cytrusowe i kwiatowe

burundi: sogestal ngozi, sogestal kirimiro

sezon zbiorów: kwiecień-wrzesień

smaki: jasne i cytrusowe, ciężkie z odrobiną przypraw

indie: karnataka, kerala, tamil nadu

sezon zbiorów: październik-luty

smaki: łagodne, słodkie i pikantne

kostaryka: tarrazu, san jose, dolina zachodnia, dolina centralna

sezon zbiorów: październik-marzec

smaki: jasne nuty jagód i cytrusów, orzechy,  lagodna czekolada

wietnam: buon ma thuot, bien hoa

sezon zbiorów: grudzień-styczeń

smaki: gorzkie, palone

indonezja: gajah aceh-sumatra, ijen-jawa, kalosi-celebes

sezon zbiorów: czerwiec-grudzień

smaki: gładkie, o pełnej cielistości, o niskiej kwasowości